Vuosikertomus 2018



                                                                                                                             20.3.2019
1 Yhdistysrekisteriin merkityt tiedot (haettu 26.3.2018)

Ikkalan kyläyhdistys ry.
Kotipaikka Lohja
c/o Olli Sorainen
Karisjärventie 93
03810 Ikkala
Yhdistysrek. nro 203.321
Rekisteröity 19.5.2010

Nimenkirjoitustapa (rekisteröity 16.9.2014): yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja ja yksi hallituksen jäsen yhdessä tai kaksi hallituksen jäsentä yhdessä.

Yhdistysrekisterin mukaan kyläyhdistyksen sääntömääräiset nimenkirjoittajat ovat (rekisteröity 26.3.2018):
·       Puheenjohtaja Sorainen Olli, Lohja
·       Hallituksen jäsen Risto Kaisla, Lohja (varapj.)
·       Hallituksen jäsen Karjalainen Mirka, Lohja
·       Hallituksen jäsen Laari Päivi, Lohja
·       Hallituksen jäsen Virme Markku, Lohja
·       Hallituksen jäsen Ström Nils-Erik, Lohja ()
·       Hallituksen jäsen Gutiérrez Sorainen Ana María, Lohja (siht.)

2 Yhdistyksen jäsenet

Vuoden 2018 lopulla yhdistyksen jäsenrekisterissä oli yhteensä 106 jäsentä. Uusien jäsenten hankintaa jatkettiin yhdistyksen järjestämissä tilaisuuksissa. Vuoden 2018 aikana yhdistykseen liittyi 10 uutta jäsentä.

Sääntöjen mukaan yhdistyksellä ei ole jäsenmaksua. Vuonna 2018 kannatusjäsenmaksu oli ennallaan eli 20 euroa vuodessa.

3 Taloudellinen tilanne 2018

Yhdistyksen taloudellinen tulos oli 1 334,98 euroa ja taseen loppusumma 13 033,09 euroa. Varsinaisen toiminnan ja varainhankinnan tuotot olivat yhteensä 7 208,90 euroa ja varsinaisen toiminnan ja varainhankinnan kulut yhteensä 7 023,92 euroa. Varainhankinnan tuotoista merkittävin osuus oli Peikko-ooppera III -kesänäytelmällä ja elopäivällä. Merkittäviä kuluja yhdistykselle aiheuttivat hätäensiapukurssin järjestäminen ja välinevaraston hankinta. Molemmat kustannettiin kokonaan yhdistyksen varoin. Yhdistys sai avustusta Ykkösakselin Ykkösmassista lasten olympialaisten välinehankintoihin (450 euroa) ja Lohjan kaupungilta yhteensä 600 euroa kesänäytelmän ja kylätanssien järjestämiseen.

 4 Vuosikokous 2018

Sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 15.3.2018 klo 18.00. Vuosikokouksessa hallitukselle annettiin tehtäväksi selvittää, missä paikkakunnalla ilmestyvässä sanomalehdessä vuosikokousilmoitukset julkaistaan (sääntöjen 10 §) sekä se, miten Ikkalasta Vihtiin kulkevan tien päällyste saataisiin kunnostettua.

Hallitus selvitti, että mikään paikkakunnalla ilmestyvä sanomalehti ei julkaise vuosikokousilmoituksia maksutta. Hallitus päätti esittää vuosikokoukselle sääntöjen muuttamista niin, että vuosikokouksesta ei olisi välttämättä ilmoitettava lehdessä, vaan että riittäisi ilmoittaa jäsenkirjeellä, yhdistyksen nettisivulla, ilmoitustauluilla ja mahdollisesti sosiaalisessa mediassa.

Hallitus teki ilmoituksen Suomelantien ja Jokikunnantien huonosta kunnosta tienpitäjälle Uudenmaan ELY-keskukselle. Hallitus myös toisti ilmoituksen, koska ensimmäinen ilmoitus ei johtanut toimenpiteisiin. Jälkimmäinen ilmoitus johti siihen, että tien varrelle tuotiin liikennemerkkejä varoittamaan päällysteen huonosta kunnosta.
5 Hallituksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokousta 2018 edeltävä hallitus kokoontui kaksi kertaa. Uusi hallitus järjestäytyi kokouksessaan heti vuosikokouksen jälkeen 15.3.2018. Hallitus kokoontui vuonna 2018 yhteensä 12 kertaa.

Kesäkuussa kantautui suruviesti: kyläyhdistyksen pitkäaikainen varapuheenjohtaja Nils-Erik Ström oli menehtynyt 28.6.2018. Hallitus valitsi uudeksi varapuheenjohtajaksi Risto Kaislan.

6 Yhdistyksen edustautuminen lähidemokratia- ja aluekehitysyhdistyksissä 2018

Kyläyhdistyksellä oli vuonna 2018 edustus Pusulan aluetoimikunnassa (ent. Pusulan kunnan alue). Kyläyhdistystä ovat aluetoimikunnassa edustaneet Markku Virme ja Tomi Haapiainen.

Markku Virme edusti kyläyhdistystä Lohjan kylät ry:n hallituksessa. Yhdistyksellä oli edustus myös Uudenmaan kylät ry:ssä (varajäsen Olli Sorainen).
 
7 Kyläyhdistyksen järjestämät tapahtumat vuonna 2018

Keskustelutilaisuus julkisen liikenteen kehittämisestä järjestettiin 25.1.2018 klo 18 Kokin navetassa. Lohjalla oli käynnissä Lohjan joukkoliikenteen vision 2018–2028 valmistelu. Tilaisuuden tarkoituksena oli tuottaa ikkalalaisten konkreettisia ajatuksia työn tueksi. Puheenjohtajana toimi Nils-Erik Ström.

Mitä tapahtui Pusulassa 1918? –esitelmä järjestettiin 6.3. yhteistyössä Hiiden opiston, Karisjärven-Ahonpään, Kärkölän ja Ikkalan kyläyhdistysten kanssa Pusulan seurakuntatalossa. Historioitsija Torsti Salonen esitelmöi aiheesta. Pääsylippu maksoi 5 euroa.

Kyläyhdistyksen vuosikokouksessa 15.3. avattiin valokuvauskilpailu Minun Ikkalani. Palkinnot jaettiin pikkujoulujuhlassa 2.12.

Perinteiset tienpiennarten ja uimarannan siivoustalkoot pidettiin 3.5. Talkoopäivä oli koko Lohjan yhteinen.

Ikkalan kyläyhdistys järjesti jo toisen kerran Runon ja laulun iltapäivän. Ajankohta oli 21.3. Tänä vuonna korostuivat historialliset tapahtumat.

Tanssikurssit pidettiin 25.4. – 13.6. välisenä aikana seitsemän kertaa tiistaisin klo 18.30 – 20.00. Kertamaksu oli 5 euroa. Musiikki soitettiin levyltä, ja kurssin vetäjänä oli Matti Kytömäki.

Lasten olympialaiset pidettiin 24.5. aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Mukana oli jälleen iso joukko innostuneita kilpailijoita. Vanhimpien alakoululaisten ikäluokka tosin puuttui, koska Ikkalan koulun 5-6-luokkalaiset olivat samaan aikaan leirikoulussa Kisakalliossa. Uutena lajina oli tänä vuonna korkeushyppy, jota lapset jonottivat harjoittelemaan ennen kilpailujen alkua.

Pieni peikko-ooppera III ”Konnakyytiä Kanarialla” oli jatkoa edelliskesien kesänäytelmälle. Näytelmän käsikirjoittaja oli Liisa Jäppinen ja musiikin oli säveltänyt Risto Nieminen. Kesänäytelmän näytöksissä kävi yhteensä noin 470 kävijää. Kolmena kesänä esitetyt Peikko-näytelmät ovat saaneet hyvän vastaanoton ja Ikkala on saanut niiden myötä myönteistä julkisuutta. Myös rahallinen hyöty kyläyhdistykselle on ollut merkittävä. Lippujen hinnat olivat 8 euroa aikuisilta ja 5 euroa lapsilta. Näytelmään osallisille pidettiin erikseen päättäjäistilaisuus 13.10., jossa oli tarjolla ruokaa ja jaettiin Peikko-DVD:t.

Uimarannan ylläpito. Lohjan urheilusukeltajat tarkastivat kesäkuussa uimarannan edustan kaupungin kustannuksella. Myöhemmin Lohjan urheilusukeltajat tarkastivat myös kallioiden edustan kyläyhdistyksen laskuun. Nurmen jäähdytysputket upotettiin järven pohjaan 26.6. Operaatiosta saatiin raportti ja putkien nykyinen sijaintikartta.

Hiekkarannalle saatiin uudet poijut ja ne sijoitettiin paikalleen painavalla ankkurilla. Pelastusrenkaassa on heittoliina. Uimarannalla on nyt kolme penkkiä, ja yksi penkki on sijoitettu myös koulun puoleiselle rannalle.

Ikkalan kylätanssit pyörähdeltiin lauantaina 30.6. Kokin navetassa. Myös kylätanssit ovat muodostuneet Ikkalan jokakesäiseksi perinteeksi, joka tunnetaan lähiseudulla hyvin. Tämän kesäisissä kylätansseissa oli noin 80 kävijää. Tanssittajista eli kyläkadeteista tosin oli hiukan pulaa. Järjestyshäiriöitä ei ollut. Tanssiopetus oli hyvä. Seuraavalle kesälle päätettiin tehdä kyltit tien varsille samaan tapaan kuin Peikko-oopperasta ja elopäivästä on ollut.

Yhteislauluilta järjestettiin 4.7. klo 18.00 Kokin navetassa. Säestäjänä toimi Risto Nieminen. Yhteislauluilta onnistui hyvin. Osallistujia oli noin 30. Uutuutena oli, että laulujen sanat oli heijastettu seinälle.

Kotiseuturetki järjestettiin lauantaina 14.7. Uutuustapahtuman osallistui lähes täysi bussillinen eli 46 retkeilijää. Ihmiset olivat kiinnostuneita museokohteista sekä hyvästä ja elävästä opastuksesta. Retkellä tutustuttiin Pusula-Seuran ylläpitämiin museoihin eli Pusulan kotiseutumuseoon, Ahjonsuun kauppamuseoon Hauhulassa sekä Mattilan tilan navettamuseoon.

Onkitapahtuma ja -kilpailu lapsille ja nuorille pidettiin Kotojärven rannalla 19.7. Uudessa tapahtumassa annettiin opastusta onkimiseen, Kotojärveen ja kalojen käsittelyyn. Osallistujia oli noin kaksikymmentä. Kyläyhdistys tarjosi osallistujille mehua, pullaa ja makkaraa.

Ikkalan elopäivä pidettiin 12.8. kymmenennen kerran. Tapahtumaa juhlisti Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula. Elopäivässä oli perinteisen ohjelman lisäksi musiikkiesityksiä, keppihevoskilpailut ja maaliinpotkintakilpailu. Risto Kaisla järjesti paikalle soppatykin, josta myytiin hernekeittoa noin 60 annosta kyläyhdistyksen lukuun. Sää oli hieman epävakainen, ja paikalla kävi noin 600 ihmistä, ja parkkipaikoille ohjattiin noin 200 autoa. Myyntipöytiä oli yli 30. Elopäivä on perinteisesti merkittävä varainhankinnan lähde kyläyhdistykselle. 23.8. pidettiin erillinen kokous Elopäivän kokemuksista ja kehittämisideoista.

Kyläkävely oli 29.9. Kävelyreittinä oli Ratinkulman lenkki, noin 2,5 km.

Hätäensiapukurssi 20.10. Ikkalan koululla. Koulutuksen tuotti SPR. Osallistujia oli kymmenen, ja kaikki saivat kurssin käytyään virallisen ensiapukortin.

Kyläyhdistyksen pikkujoulut pidettiin 2.12.2017 Kokin navetassa. Ohjelmassa oli mm. riisipuuroa soppatykistä, musiikkiesityksiä, kuvaelma ja yhteislaulua. Joulupukki jakoi pienimmille pikku paketin. Kyläyhdistys luovutti pikkujoulujuhlassa Ikkalan koulun vanhempaintoimikunnalle 100 euron stipendin ja jakoi palkinnon kaikille valokuvauskilpailuun osallistuneille. Kuntovihkoon nimensä kirjoittaneiden kesken arvottiin 50 euron lahjakortti. Entiselle puheenjohtajalle Sella Suoniolle luvattiin keväämmällä hankkia omenapuu.
 
8 Muuta Ikkalan kyläyhdistyksen toimintaa vuonna 2018

Ikkalan koulun lakkauttaminen palasi kaupungin asialistoille talousarvion tasapainottamiskohtana. Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnalle toimitettiin kyläyhdistyksen kannanotto koulun säilyttämiseksi.

Hallitus päätti kokouksessaan 16.9. hakea Live-3-hankeavustusta luontopolun rakentamiseksi Kotojärven ympäristöön sekä äänentoistolaitteiden ja konserttikatoksen hankkimiseksi kyläyhdistyksen tapahtumia varten.

Kuten aikaisempinakin vuosina, kyläyhdistys kustansi edelleen kukat ja lannoitteen Pusulan- ja Karisjärventien risteyksen liikenteenjakajan juureen. Vanhaan tapaan Liisa Jäppinen vastasi istutus- ja hoitotyöstä. Päivi Laari ylläpiti yhdistyksen hankkimaa kukkaa Pusulantien Ikkala-liikennemerkissä.

Teiden huono kunto. Kyläyhdistys toimitti ELY:lle esityksen Ikkalan tienpintojen korjaamiseksi. Seurauksena teiden varsille pystytettiin huonosta päällysteestä varoittavia liikennemerkkejä. Tienpintoja ei kuitenkaan korjattu muualta kuin Pusulantien risteyksestä. Liisa Jäppinen soitti tiessä olevasta reiästä ELY:lle erikseen ja hyvin tuloksin.

Ns. Seliön pelto. Vuoden aikana kyläyhdistys selvitti entisen Kataisen taimitarhan peltotilkun vuokraamismahdollisuutta maanomistajalta Finnmaster Boatsilta/Terra Patrialta tarkoituksella rakentaa paikalle ulkofrisbeegolfkenttä. Ilmeni, että yrityksellä olisi neuvotteluhalukkuutta. Kyläyhdistyksen tapahtumien paljouden, erityisesti luontopolun rakentamisen takia päätettiin kuitenkin ilmoittaa yritykselle, että asiaan mahdollisesti palataan vasta ensi vuonna.

9 Kyläyhdistyksen hankintoja 2018

Kyläyhdistys pystytti Lohjan kaupungin luvalla välinevaraston Ikkalan urheilukentän kulmaan. Heikki Joenrinne kaivoi pohjat perustukselle. Kopin ja perustuksen pystyttivät Veksi ja Olli assistentteineen. Kokonaiskustannukset yhdistykselle ovat noin 1 400 euroa (varastokoppi, rahti, sepeli sekä painekyllästetyt alajuoksupuut ja lattialaatat). Kyläyhdistyksen tavarat siirrettiin Näkin talon lampolasta välinevarastoon elopäivän purkamisen yhteydessä 19.8.

Kyläyhdistyksen tapahtumia varten hankittiin pysäköintimerkkejä (P1, P2, P3 ja P-inva), yhteiskustannus oli noin 150 euroa. Ilmoitustauluille ripustettavien tapahtumamainosten laminoimiseksi hankittiin A3-kokoinen laminointikone Leitz, hinta 60 euroa. Puistonpenkkien 5 kpl ankkuroimiseksi maahan uimarannoille ja urheilukentälle hankittiin ketjua ja ankkurointipaalut (kustannus noin 100 euroa). Yksi puistonpenkki on reservissä Kokilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti