Kotojärvi – kätketty helmi

 



Kun katsoo maisemaa Kotojärven kalliolta, on kuin olisi Gallen-Kallelan maalauksessa: kallion lakea, taivasta vasten piirtyviä mäntyjä, alhaalla auringon kilossa siintelevä järven pinta…

Jylhää erämaalampea muistuttava Ikkalan Kotojärvi on syvässä laaksossaan ollut kuin kylän ulkopuolisten silmiltä kätketty helmi. Vaikuttavin on järven itärannan pystysuora kallioseinämä, jonka korkeus vedenpinnasta on 30 metriä.

Pinta-alaltaan Kotojärvi on vain noin 10 hehtaaria. Vetensä se saa lähinnä pohjan lähteistä. Laskuojan kautta Kotojärvi liittyy Karjaanjoen vesistöön. Kallioseinämän kohdalla syvyyttä on noin viisi metriä.

Maatalousvaltaiseen aikaan Kotojärvi oli monessa kylän keskipiste. Silloin järvessä liotettiin pellavat, pestiin pyykit, juotettiin ja uitettiin työhevoset. Talvella järvestä sahattiin jäälohkareita, joilla maito jäähdytettiin kesäisin.  

Keskellä Ikkalan kylää sijaitseva Kotojärvi palvelee nykyisin suosittuna uimapaikkana. Rannalle on tuotu hiekkaa ja rakennettu laituri. Pohja jyrkkenee melko nopeasti. Myös Simonnokan kallioilta pääsee uimaan. Jos aiot sukeltaa, tarkista ettei veden alla ole rinteiltä mahdollisesti pudonneita hakoja.

 

Kotojärvestä sahatut ja nostetut jäälohkareet varastoitiin sahajauhokasojen alle, jossa ne säilyivät läpi kesän.


Kesäisin lohkareista lohkottiin jäitä karjakeittiöiden jäähdytysaltaisiin maidon jäähdyttämistä varten.



 


 Kuva: Lauri Ikäheimonen ja Veikko Möltsi

Teksti: Liisa Jäppinen

Takaisin Ikkalan luontopolun sivulle!   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti