Retki Paikkarin torpalle, Miinan mökkiin ja Lohjan museoon


Tänä vuoden kuumimpana päivänä Ikkalasta lähtenyt seurue vieraili Sammatissa useissa paikallisissa kulttuurikohteissa; Paikkarin torpalla, Miinan mökillä ja Lohjan museossa.

Paikkarin torpalla opas kertoi torpan historiasta ja kirjailija Elias Lönnrotin varhaiselämästä. Torppa on pieni, mutta mielenkiintoinen pala historiaa. Yksinkertaisista ja vaatimattomista oloista, ristiriitaisista ja köyhistäkin perheistäkin voi kehittyä merkittäviä henkilöitä, kuten Elias Lönnrot. Elias muuten aloitti koulunkäynnin vasta 12-vuotiaana.

Paikkarin torppa
Elias Lönnrotin kantele
Elias Lönnrotin lapsuuden upea maisema.
Miinan mökki on pieni punavalkoinen rakennus, jossa Elias Lönnrotin veljentytär Wilhelmiina Lönnrot asui. Mökki on Sammattiseuran omistuksessa, ja siinä pidetään kesäisin käsityö- ja taidenäyttelyjä. Sisältä mökki on tilava ja valoisa, vaikka ulkopäin se näyttää pieneltä. Puinen mökki on entisöity hyvin.

Miinan mökki sijaitsee Lönnrotintien ja Torpantien risteyksessä, ja siitä on Paikkarin torpalle matkaa 250 metriä.
Miinan mökki
Lohjan museossa meitä odotti museon emäntä, joka kertoi selkeästi ja ytimekkäästi museorakennusten sisällöstä sekä koko museon historiasta.
Iso-Pappilan piha
Museopihan upeiden vanhojen puiden varjossa saimme kahvit ja  herkulliset leivonnaiset. Meillä ei ollut kiirettä, ja ehdimme hyvin käydä kaikissa rakennuksissa.

Kahvio
Roopen tuvassa lapset saavat piirtää, leikkiä, jne
Päärakennuksessa on tällä hetkellä näyttely Arabian astioista ja toisessa rakennuksessa oli upeita luontokuvia Suomen luonnon nisäkkäistä

Päivän lämpötila oli yli kolmekymmentä astetta. Ilmastoidulla bussilla oli mukava matkustaa, ja aina välillä joku matkustajista kertoi matkan varrella olevista rakennuksista ja luonnosta.
Päärakennuksen takana on upea puutarha ja komea vanha tammi
Kiitos kaikille retkelle osallistuneille, Lohjan museolle ja Lohjan tilausliikenteelle!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti