Ikkalan luontopolku on myös lintupolku



Ikkalan luontopolun vaihtelevat elinympäristöt eli habitaatit tuovat nähdäksesi suuren kirjon Suomen luonnon pieniä ja vähän isompiakin lintuja. Jos ne kiinnostavat, ota luontopolulle mukaan kiikarit.

Uimarannan pähkinälehdossa ja pähkinäpensaiden reunustamassa nousussa järven päädyssä voit nähdä pähkinähakkeja. Kallion laen mäntyjen oksilla sekä alasmenon komeassa kuusikossa pyrähtelevät mm. pyrstö-, töyhtö- ja hömötiaiset sekä hippiäiset. Keloissa nakuttelee harmaapäätikka ja palokärki tiedottaa olemassaolostaan viiltävillä kirkaisuilla. Kosteikon kaislikossa voi hyvällä tuurilla nähdä harmaahaikaran tai rannalla vikkelän rantasipin. Myös lehtopöllö asustaa täällä. Sen keveää huhuilua voi kuulla illansuussa. Prottiveräjän tuntumassa viheltelee paikkalintu pyy, jota tosin ei hevin näe. Se on taitava piiloutuja. 

Kotojärvestä on tullut myös melkoinen lintujärvi. Muuttomatkalla olevat joutsenet ja lukuisat hanhilajit (kanadanhanhet, valkoposkihanhet, metsähanhet, tundrahanhet) löysivät sen suojaiseksi levähdyspaikakseen kymmenisen vuotta sitten. Keväisin ja syksyisin järvessä saattaa uiskennella kerralla parikin sataa muuttajaa. Se on näky, joka kannattaa kokea. Uskollisempi koko kesän järvellä soutelija ja pesijä on komeaääninen kuikka.

Luontopolun varrella on kuusitoista eri lintulajeille rakennettua linnunpönttöä. Ne on saatu lahjoituksena. 

Pyy











Pähkinähakki.
Töyhtötiainen  


Urpiainen


Kuikka

Kuvät: Veikko Möltsi, Arto Viherto, Päivi Laari  ja Ana María Gutiérrez Sorainen

Teksti: Liisa Jäppinen

Takaisin Ikkalan luontopolun sivulle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti